2022 FinTech Top 100 Lider Listesinde 29 Kadın Lider

2022 FinTech Top 100 Lider Listesinde 29 Kadın Lider

22-02-2023
254

Fintech sektöründeki kadın liderler, 2022 yılında “FinTech Top 100 Lider” listesinin yaklaşık %30'unu oluşturuyor. Fakat bu hala yeterli değil ve liderler arasında cinsiyet eşitliğini sağlamamız için daha kat edilmesi gereken çok yol var. Fintech sektöründeki 29 kadın lider, sektördeki en etkili kişilerin yıllık sıralaması olan “2022 FinTech Top 100 Lider” listesinde yer aldı.

Nubank firmasından Cristina Junqueira 2022 FinTech Top 100 Lider listesinin birinci sırasında yer alıyor. Fintech sektörünün toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik attığı küçük adımları birinci sırada bir kadın lider olmasından anlayabiliriz. Fakat, Tech Nation'a göre Birleşik Krallık’ta yer alan fintech firmalarında erkek ve kadın çalışanlar arasındaki mevcut cinsiyet oranının 2:1 olduğu tahmin ediliyor. Yani kadınlar hala oldukça azınlıkta.

Sektör açısından bakacak olursak, Top 100'ün çoğu finansal hizmetler sektöründen geliyor (%60), IT hizmetleri ve IT danışmanlığı ikinci en büyük sektör (%27). Bankacılık, Top 100'ün %3'üne katkıda bulunurken, sigorta ve insurtech %6’lık bir orana sahip. Irk açısından bakıldığında da, liste yine endüstrinin çeşitliliğe doğru yavaş ilerlemesini yansıtıyor ve Top 100 içerisinde 16 beyaz olmayan kişiyi içeriyor.

deVere Group'un Operasyon ve Çeşitlilik Direktörü Beverley Yeomans’ın bu konu hakkındaki düşünceleri şu şekilde: "Finansal danışmanlık, sigorta şirketleri, bankalar, varlık yöneticileri, yatırım şirketleri, fintech firmaları, bankalar ve denetçiler dahil olmak üzere finans sektöründe kadınlar ve beyaz olmayan insanlar yeterince temsil edilmemeye devam ediyor. Bu büyük ölçüde geleneksel sektördeki önyargılara, sosyal normlara ve ekonomik eşitsizliklere bağlı bir durum.”

“Ancak, toplum gelişmeye devam ettikçe ve müşterilerin çeşitlilik ve kapsayıcılıkla ilgili beklentileri arttıkça ve küresel finansal düzenleyiciler şirketlerden iyileştirmeler talep ettikçe, firmalar eşitsizlikleri görmezden gelemezler.”

“Çeşitlilik ve kapsayıcılık, bir şirketin kültürünün ayrılmaz bir parçasını oluşturmalıdır. Firmalar işlerini büyütme konusunda ciddiyse, çeşitlilik sorununu ele almaları gerekiyor.”

2022 Fintech Top 100 Lider Listesi’nin ilk 5 sırasını oluşturan liderler aşağıdaki gibidir:

1. Cristina Junqueira : Co-Founder, Nubank

2. Anthony Tan : Group CEO and Co-Founder, Grab

3. Emilie Choi : President and COO, Coinbase

4. Nik Storonsky : Founder and CEO, Revolut

5. John Collison : President and Co-Founder, Stripe

 

Benzer Blog Yazıları