T.C. Merkez Bankası 16 Şirkete Faaliyet İzni Verdi

T.C. Merkez Bankası 16 Şirkete Faaliyet İzni Verdi

06-09-2022
889

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 13 şirkete elektronik para kuruluşu ve 3 şirkete de ödeme kuruluşu olarak faaliyet izni verdi.  Fintech çevrelerinde oldukça ilgi uyandıran bu karar neticesinde faaliyet izni alan firmaları yakından tanıyalım.

Elektronik Para Kuruluşu Olarak Faaliyet İzni Alan Şirketler

İlgili kanunda elektronik para “ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, bu Kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değer” olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek isteyen firmaların faaliyet izni alması gerekmektedir. 

Elektronik Para Kuruluşu Nedir?

Elektronik para kuruluşu (Electronic Money Institution), elektronik para veya e-para ihraç etme lisansına sahip tüzel kişidir. Tüm dünyada elektronik para kuruluşlarının faaliyet gösterebilmek için ülkelerde belirlenen yetkili bir denetim makamı tarafından lisans veya faaliyet izni alması gerekmektedir. Elektronik para kuruluşları banka değildir. Bankacılık düzenlemeleri ve işlemleri, bir elektronik para kuruluşundan çok daha farklıdır.

21 Ağustos 2022 tarihinde Merkez Bankası’ndan faaliyet izni alan firmalar şunlardır:

As Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ

AS Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ, Moneytolia markası adı altında hizmet gösteren bir şirkettir. Moneytalia henüz hizmet sunmasa da web sitesi üzerinden ön kayıt yapabilirsiniz. Moneytolia’nın hizmetleri arasında mobil cüzdan yönetimi, uluslararası para transferleri, ön ödemeli kartlar ile alışveriş imkanları, havale/EFT, POS hizmetleri ve fatura ödeme işlemleri bulunuyor.

https://www.moneytolia.com

Bingo Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

Bingo Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri, BingoPay markası adı altında hizmet göstermektedir. BingoPay, kullanıcılarına sanal POS ve sanal cüzdan gibi hizmetler sunmaktadır. Merkezi Ankara’da bulunan BingoPay ile alakalı detaylı bilgiye web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. 

https://bingopay.com.tr

DSM Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ

21 Ağustos’ta faaliyet izni alan firmalardan en çok dikkat çekeni DSM Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ oldu. DSM (Demet Suzan Mutlu’nun ilk harfleri), Trendyol’un çatı şirketi olan DSM Grup’a ait olan bir firmadır. Trendyol’un DSM ile yeni cüzdan özellikleri sunması bekleniyor.

Fzypay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

Bafen Enerji tarafından 2020 yılında kurulan Fzypay, web sitesi, sosyal medya platformları veya mağazanız üzerinden yapacağınız satışların tahsilatlarını kolaylaştıracak hizmetler sunmaktadır. Fzypay’in hizmetleri ileA101 alakalı detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.fzypay.com

Moneypay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ

Moneypay, Migros’un bir iştiraki olarak kurulmuştur. Moneypay’in ilerleyen dönemde “şimdi al sonra öde” hizmetine başlaması tahmin edilmektedir.

https://www.moneypay.com.tr

ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

ParaQR, ödeme yapma ve ödeme alma konusunda kullanıcılarına hizmet veren bir firmadır.

https://www.paraqr.com

Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

Paralopara, kullanıcılarının ödemelerini tek bir platform üzerinden yapmasına olanak sağlayan bir fintech’tir. Ödeme, Sanal POS, Parola Kart gibi hizmetler sunan firmanın aynı zamanda Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı sertifikası da bulunmaktadır.

https://www.parolapara.com

Rubik Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

Rubik, Fuzul Holding tarafından kurulan bir firmadır. Kullanıcılarına yeni nesil akıllı cüzdan hizmeti sunan Rubik, ödeme, para transferi gibi işlemlerde kolaylık sağlamaktadır.

https://rubikpara.com

SecurIT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ

SecureIT, SecurePay markası altında hizmet vermektedir. Kullanıcıların tek bir akıllı cüzdan ile tüm banka hesaplarını kullanmasına olanak sağlamaktadır. SecurePay ile alakalı detaylı bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.securepay.com.tr

Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ

Token Ödeme Hizmetleri, Koç Grubu tarafından kurulan bir firmadır. Satış, ödeme ve e-fatura işlemlerini tek cihazda birleştiren bir POS cihazı olan Beko 400 TR Android POS Cihazı’nın geliştiricisidir.

https://www.tokeninc.com

Tom Pay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

Kısa süre önce TOM Katılım Bankası olarak lisans alan ve A101, Memorial Hastanesi ve English Home gibi markaların da sahibi olan Aydın Holding şirketler grubunun markası olan Tom Pay de 21 Ağustos itibariyle elektronik para kuruluşu olarak faaliyet izni alan firmalardan bir tanesidir. Tom Pay henüz kullanıcılarına hizmet sunmamaktadır. Tom Pay ile alakalı detaylı bilgiye yakın zamanda web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.tompay.com.tr

TTM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

TTM Elektronik Para firması, BuPara markası altında hizmet vermektedir. Hızlı para transferi gibi hizmetler sunmakta olan firmayla alakalı detaylı bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.bupara.com

Vepara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ

Vepara, dijital cüzdan, sanal POS gibi birçok hizmet sunmaktadır. Firma yakın zamanda faaliyet göstermeye başlayacak olup detaylı bilgiye web siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.vepara.com.tr

 

İlginizi Çekebilir: Banka Hesap ERP Entegrasyonu

 

Ödeme Kuruluşu Olarak Faaliyet İzni Alan Şirketler

21 Ağustos 2022’de yayımlanan Resmi Gazete’ye göre ödeme kuruluşu olarak faaliyet izni alan firmalar şunlardır:

BRQ Link Ödeme Hizmetleri AŞ

İstanbul Kuyumcukent’te kurulan BRQ Link, hızlı ve güvenli para transferi konusunda hizmet veren bir fintech’tir. BRQ Link firması hakkında detaylı bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.brqlink.com

Lidio Ödeme Hizmetleri AŞ

Lidio Ödeme Hizmetleri AŞ, kullanıcıların ödeme deneyimlerini iyileştirme konusunda hizmet veren bir firmadır. Lidio’nun ödeme hizmetleri ile alakalı detaylı bilgiye web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.lidio.com

Sundus Ödeme Kuruluşu AŞ

Türk vatandaşlığına geçen Cibuti ve Somalili iş adamları tarafından kurulan Sundus Ödeme Kuruluşu AŞ, SundusPay markası adı altında hizmet vermektedir. Düşük komisyonlar ile güvenli ve hızlı para transferi hizmeti sağlayan SundusPay ile alakalı detaylı bilgiye web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://sunduspay.com/

 

Açık Bankacılık ve finans dünyasıyla alakalı daha fazla habere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Benzer Blog Yazıları