Sanal POS Nedir?

Sanal POS Nedir?

02-06-2022
284

İnternet üzerinden satış yapmayı son derece kolay bir hale getiren Sanal POS nedir, ne işe yarar ve Sanal POS nasıl alınır? Sanal POS, aynı zamanda VPOS olarak da bilinir, firmaların internet üzerinden satış yaparken ödeme alabilmek için kullandığı ve fiziki POS cihazı ile aynı işlevi gören bir yazılımdır. Online satış yapan herhangi bir site üzerinden alışveriş yaparken, müşteri kredi kartı veya banka kartı bilgilerini sanal POS yazılımına girerek sanal POS yazılımı sayesinde bankasına ödeme yapmak istediği bilgisini geçer. Müşteri, bankasına güvenli bir şekilde ulaştıktan sonra provizyon alınır.  Sanal POS yazılımı müşterinin sanal POS formuna girdiği kredi kartı veya banka kartı bilgileri güvende tutar ve 3. şahısların eline geçmesine engel olur. Müşterinin tüm kredi kartı bilgileri doğrudan banka ile paylaşılır. Türkiye’de birçok bankanın Sanal POS uygulaması bulunmaktadır.

VPOS Nedir?

VPOS, İngilizce açılımıyla “virtual point of sale” anlamına gelmektedir. Türkçe’de ise “sanal ödeme noktası” olarak kullanılmaktadır. Virtual POS olarak da bilinmektedir. Virtual POS yani Sanal POS, fiziki POS cihazı ile aynı işlemi herhangi bir temas olmadan online olarak gerçekleştiren uygulamadır. Bu uygulama sayesinde internet üzerinden satış yapan firmaların ödeme alması ve müşterilerin internet üzerinden alışveriş yapması kolaylaşmıştır.

Sanal POS Ne İşe Yarar?

sanal pos

Sanal POS hem müşterilerin hem de satıcıların hayatını kolaylaştıran bir dijital ödeme sistemidir. Kapıda ödeme, havale, EFT gibi meşakkatli ve zaman alıcı ödeme seçenekleri yerine saniyeler içerisinde alışverişin tamamlanmasına olanak sağlar. Bu sayede alışveriş deneyimi iyileşir. Aynı zamanda tüm diğer yöntemlere oranla çok daha güvenli bir işlemdir. Sanal POS yazılımına girilen tüm kart bilgileri yalnızca banka tarafından ulaşılabilir olduğu için herhangi bir 3. şahısın kart bilgilerine ulaşabilmesi mümkün değildir. Sanal POS sayesinde alışveriş hem daha kolay hem daha hızlı hem de daha güvenli hale gelir.

Hem sanal POS hem fiziki POS kullanan ve aynı zamanda birden fazla bankanın POS cihazını kullanmakta olan işletmelerin tüm POS hareketleri tek ekranda görüntülenebilmektedir. Finteo’nun POS raporlama hizmeti ile tüm banka POS bakiyeleri tek platformda kontrol edilebilir ve aynı zamanda POS ERP entegrasyonu yapılabilir.

Sanal POS Raporlama

Finteo Açık Bankacılık Portalı sayesinde tüm banka hesapları tek ekranda görüntülenebilir ve aynı zamanda online ve fiziki satış yapan tüm işletmelerin hem fiziksel hem de sanal POS işlemleri tek ekranda görüntülenebilir. Finteo POS Raporlama hizmetini kullanarak saniyeler içerisinde tüm POS cihazlarınızdaki bakiyeleri, komisyon oranlarını ve net tutarları görüntüleyebilir ve excel dosyası olarak indirebilirsiniz. Finteo’nun POS hizmeti ile POS muhasebe entegrasyonu da yapılabilmektedir. Finteo POS Raporlama hizmeti ile alakalı detaylı bilgi almak için Finteo ile iletişime geçebilirsiniz!

Sanal POS Nasıl Alınır?

İnternet üzerinden satış yapan bir e-ticaret siteniz varsa veya internet üzerinden bir hizmet satıyorsanız, ödeme alabilmek için bankalar gibi BDDK tarafından onaylı herhangi bir ödeme kuruluşuna başvurarak Sanal POS alabilirsiniz. Fakat Sanal POS alabilmek için gerekli birkaç koşulun karşılanması gerekmektedir.

  • Sanal POS’un kullanılacağı sitede SSL sertifikası bulunmak zorundadır.
  • Sanal POS’un kullanılacağı sitede satışa hazır ürün veya hizmet bulunmak zorundadır.
  • Sanal POS’un kullanılacağı sitede Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Hizmet Sözleşmesi gibi firmanın iptal ve iade prosedürlerini içeren sözleşmeler bulunmak zorundadır.

Ücretsiz Sanal POS Veren Firmalar

BDDK tarafından yetkilendirilmiş birçok firma, online satış yapan işletmeler için ücretsiz sanal POS vermektedir. İyziko, PayTR, Paynet, Payu gibi firmalar, e-ticaret siteleri için ücretsiz sanal POS sağlamaktadır. Bu firmaların sağladığı ücretsiz sanal POS ile satış yaparken belli bir komisyon oranı ve işlem başına belli bir ücret ödenir. Genellikle bu tarz sanal POS uygulamalarında komisyon oranı %2-3 arası ve işlem başına ücret 0,20-0,25 kuruş olarak belirlenmektedir.

Sanal POS Komisyon Oranları 2022

sanal pos komisyon

Sanal POS komisyon oranları 2022 yılında bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda her bir bankanın da kendi içerisinde kullanılan POS türüne, kullanılan kampanya türüne ve satış rakamlarınıza bağlı olarak sanal POS komisyon ücretlerinde farklılıklar görülebilmektedir. Birçok banka 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle 2022 sanal POS komisyon oranlarını açıklamıştır. Bankaların 2022 sanal POS Komisyon oranları şöyledir:

2022 Garanti Bankası Sanal POS Komisyon Oranı

Garanti Bankası sanal POS komisyon oranı işlem limitlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Garanti Bankası, 3.000 TL’ye kadar olan işlemlerde %3,10 komisyon oranı, 10.000 TL’ye kadar olan işlemlerde %2,70 komisyon oranı, 15.000 TL’ye kadar olan işlemlerde %2,20 Komisyon oranı, 20.000 TL’ye kadar olan işlemlerde %1,80 komisyon oranı almaktadır.

2022 İş Bankası Sanal POS Komisyon Oranı

2022 İş Bankası sanal POS komisyon oranı müşteriye göre değişkenlik göstermektedir. İş Bankası Sanal POS komisyon oranı en düşük bankalar arasında yer almaktadır. 2022 İş Bankası sanal POS komisyon oranı %1.25 seviyesinden başlamaktadır.

2022 Akbank Sanal POS Komisyon Oranı

Akbank’ın Sanal POS komisyon oranı müşterilere göre değişkenlik göstermektedir. Akbank, müşterinin iş hacmine bağlı olarak %1 ve %3 komisyon aralığında çalışmaktadır. Ortalama olarak 2022 Akbank Sanal POS komisyon oranı %3’tür.

Benzer Blog Yazıları