İlk Robot CEO: Tang Yu

İlk Robot CEO: Tang Yu

19-09-2022
421

Otomasyon sistemleri hayatımızın birçok alanında aktif bir şekilde kullanılıyor ve her geçen gün kullanım alanları artıyor. Birçok iş alanında yapay zeka destekli robotik sistemler insanlar tarafından yapılan işleri çok daha verimli ve düşük maliyetle yapabiliyor. Peki ya plazaların en üst katındaki deniz manzaralı CEO odalarında bir robotu otururken hayal edebiliyor musunuz? Deniz manzaralı odası olmasa da Çin menşeili NetDragon Websoft firması Tang Yu isimli yapay zeka destekli sanal bir robotu CEO olarak atadığını duyurdu.

Teknolojinin üstel evrimi ile tanımlanan çağımızda, robotik ve yapay zeka (AI) kısa sürede çok yol kat etti. Dijital olarak çalıştırılan ve programlanabilir ilk endüstriyel robot 1961'de sıcak metal parçalarını kaldırmak ve bunları istiflemek görevini üstlenirken, günümüzde ticari ve endüstriyel robotlar artık tekrarlayan görevleri ortadan kaldırmak ve hayatımızı kolaylaştırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Robotlar cerrahi operasyonlar yapabilir, araba üretebilir, depolardaki malzemeleri taşıyabilir veya yiyecek/içecek servisi yapabilir. Ve en önemlisi bunları insanlardan daha hızlı ve verimli bir şekilde yapabilirler.

Bilim insanları robotların karmaşık durumlarda kendi başlarına karar vermeleri için yeni geliştirmeler ve denemeler yapmaya devam ediyor. Robotlar daha akıllı hale geldikçe, giderek daha zorlayıcı işleri üstlenebilecekler ve insanlar tarafından yapılan işlerin daha verimli olmasına yardımcı olacaklar. Peki robotlar bir şirketi yönetebilir mi?

Robotlar CEO Olabilir Mi?

Bir şirketin CEO’sunun robot olması bazı avantajları da yanında getirmektedir. İlk olarak, daha hızlı ve daha sorumlu kararlar verebilirler. İnsanların sahip olduğu düşünme prosesi robotlara göre çok daha karmaşık olduğu için karar vermek daha uzun sürebilir. Ayrıca bir insan sabah işe giderken trafik kazası yaparsa veya üzerine kahve dökülürse psikolojik olarak güne kötü başlayabilir ve karar verme süreci etkilenir. Kötü geçen bir toplantı, iş seyahati sırasında yaşanan jet lag veya ailevi problemler gibi etkenler de kararlarımızı etkileyebilmektedir.

İkincisi, robotlar 365 gün durmaksızın çalışabilir. Uykuya, hafta sonlarına veya tatile ihtiyaçları yoktur. Hasta olup tüm günü yatakta geçirmek zorunda kalmazlar. Hangi şirketin ‘insan’ CEO’su bu özelliklere sahip?

Son olarak, robot CEO birden fazla toplantıya aynı anda katılabilir. Yapay zeka destekli sanal bir robot CEO aynı anda hem İstanbul’da hem de New York’ta iş toplantıları yapabilir. Aynı zamanda yapay zeka destekli bir CEO’nun yabancı dil engeli de bulunmamaktadır. İspanyol müşteri ile İspanyolca, Japon müşteri ile Japonca konuşabilir. Robot CEO oldukça cazip gibi görünüyor, değil mi?

Fakat insan bir CEO'nun eleştirel akıl yürütme ve yaratıcılık yeteneği veya bir algoritmanın ötesinde düşünme yeteneği henüz bilim insanlarının bir robotta geliştirmeyi başaramadığı yetilerdir. Bir robotun çalışanları motive etmesi de şimdilik çok mümkün gözükmemektedir. Çalışanların morali bozukken motive edilmeye veya iyi bir iş başardığında içten bir şekilde takdir edilmeye ihtiyacı vardır. Robot bir yöneticiden bunları beklemek henüz mümkün değil.

Çinli firmanın yeni CEO’su Tang Yu da şimdilik organizasyon ve verimlilik gibi konulardan sorumlu olacak. Yapay zeka destekli robotun iş süreçlerini düzene sokması, risk yönetim sistemlerinde iyileştirmeler yapması ve şirket içerisinde adil ve verimli bir çalışma ortamı oluşturması bekleniyor. Robot CEO şirket tarafından bir analitik araç olarak kullanılacak. Elbette firmanın asıl amacı yapay zeka destekli robotun bu süreçte daha da geliştirilmesi ve ileride çok daha kompleks kararların alınmasında rol oynaması. Fakat şu kesin ki bir robotun CEO olarak bağımsız bir şekilde tek başına şirket yönetmesi için önümüzde hala uzun bir yol var!

Açık Bankacılık ve finans dünyasıyla alakalı daha fazla habere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın. Finteo Açık Bankacılık Hizmeti ile tüm bankalar tek ekranda ve banka hesaplarının ERP entegrasyonu mümkün! Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Benzer Blog Yazıları