Gömülü Finans Nedir?

Gömülü Finans Nedir?

08-07-2022
801

Gömülü finans yani Embedded Finance, Juniper Research’ün yaptığı bir araştırmaya göre 2026 yılında 138 milyar dolarlık bir market değerine sahip olacak. Tüm yeni kavramlarda olduğu gibi, bu kavramla yeni tanışanlar için ne anlama geldiğini kavramak zor olabilir. Gömülü finans, bir banka aracılığıyla elde edilen finansal hizmetlerin veya araçların finansal olmayan bir kuruluşun ürün veya hizmetlerine entegrasyonudur. Tüketiciler için finansal süreçleri kolaylaştırmak ve ihtiyaç duydukları hizmetlere ihtiyaç duydukları anda erişmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. BNPL yani Hemen Al Sonra Öde hizmet gibi kısa vadeli krediler sunan bir çevrimiçi mağaza veya telefonunuzdaki anında temassız ödeme sağlayan dijital cüzdan birer Gömülü Finans (Embedded Finance) örneğidir.

Gömülü finans, çeşitli ürün ve hizmetlere ulaşma konusundaki engellerini ortadan kaldırarak hem tüketici hem de üretici için ticarette finansal süreçleri hızlandırmak amacıyla kullanılıyor. Gömülü Finans’ın sağladığı muhteşem kolaylıklar yokken bir tüketicinin yapacağı bir satın alma işlemi için kredi almak üzere fiziksel bir bankayı ziyaret etmesi gerekiyordur. Fakat artık bu hizmetler satın alma noktasında yani satıcı tarafından kolaylıkla sağlanabiliyor. Peki, o zaman Gömülü Finans ve BaaS (Banking as a Service) aynı kavram mıdır? Embedded Finance ve BaaS arasında tavuk-yumurta ilişkisi var diyebiliriz. BaaS’i tavuk, Gömülü Finans’ı da yumurta olarak kabul edilebilir. Bir örnekle anlatabiliriz bu durumu.

Gömülü Finans ve BaaS’ı (Servis Modeli Bankacılığı) anlatmak için her sabah bizi kendimize getiren kahveden örnek verelim. Eğer kahvenizi Starbucks’tan alıyorsanız muhtemelen Starbucks’ın bir mobil uygulaması olduğunu da biliyorsunuzdur. Starbucks’ın uygulamasını kullanan müşteriler sabah evden çıkarken cüzdanlarını evde unutsalar dahi eğer telefonları yanlarındaysa kahvelerini satın alabilirler. Nasıl mı? Gömülü finans sayesinde. Starbucks, bankaların sunduğu ödeme hizmetini uygulamasına entegre ettiği için sabah kahvenizi almak için nakit veya kartla ödeme yapmanıza gerek yoktur. Bunun yerine, ödeme sırasında Starbucks uygulamasındaki ödeme düğmesine basar ve kahvenizi alıp kapıdan çıkarsınız. Bu işlemi yapan Starbucks uygulaması, API’ler aracılığıyla standart bankacılık özelliklerine erişmenizi sağladığı için BaaS’dir, uygulama içerisindeki entegre ödeme sistemi ise gömülü finanstır. Embedded Finance, finansal hizmetlere ve çözümlere entegre erişim konusuna odaklanan bir kavramken, BaaS bankaların bu finansal hizmetleri ve çözümleri sunmak için güvendiği teknolojik temele odaklanır. BaaS uygulaması olmadan gömülü finans da olamaz. Gömülü finans olmadan BaaS uygulaması da olmaz.

 

İlginizi Çekebilir: Finteo’nun açık bankacılık hizmetini ücretsiz bir şekilde deneyebileceğinizi biliyor muydunuz? Tüm banka hesaplarını tek ekranda ücretsiz bir şekilde görüntülemek için tıklayın!

 

Gömülü Finans Tipleri

Gömülü Ödeme

Gömülü ödemeler, bir düğmeye dokunarak anında ödeme yapılmasını sağlayarak tüketiciler ve üreticiler için hayatı kolaylaştırır. Temassız ve anında çevrimiçi satın alımlara olanak tanıyan dijital cüzdanlar, Apple Pay’in piyasaya sürülmesinden bu yana çılgınca popüler hale gelen gömülü ödemelerin bir örneğidir.

Gömülü Kredi

BNPL, Hemen Al Sonra Öde hizmeti bir gömülü kredi türüdür. Gömülü kredi hizmeti sayesinde kullanıcılar bankalardan kredi çekmek zorunda kalmadan, BNPL uygulamaları sayesinde satın alma işlemlerini gerçekleştirebilmekte ve ödemeyi daha sonra yapabilmektedir.

Gömülü Sigorta

Gömülü sigorta aplikasyonları, sigorta acentesini sigorta poliçesi satın alma sürecinden kaldırır. Amerikan otomobil üreticisi Tesla, gömülü sigorta hizmeti sunmaktadır. Embedded Finance sayesinde  Tesla, müşterilerine araba satın aldıkların sigorta hizmeti de sunabilmektedir. Doğrudan Tesla’dan temin edilebilen sigorta, üçüncü taraf bir sigorta sağlayıcısının poliçesinden daha düşük maliyetlidir.

Açık Bankacılık ve finans dünyasıyla alakalı daha fazla habere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Benzer Blog Yazıları