Finteo MAG Kasım 2024 - Net-Zero Banking Alliance (NZBA) İlerleme Raporu Yayınlandı

Finteo MAG Kasım 2024 - Net-Zero Banking Alliance (NZBA) İlerleme Raporu Yayınlandı

11-11-2024
39

Net-Zero Banking Alliance (NZBA), bankaların finansal faaliyetlerini 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu hale getirme taahhüdü verdiği küresel bir inisiyatif olarak önemli bir adım atmaya devam ediyor. NZBA'nın üye bankaları, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefi doğrultusunda bilimsel temellere dayanan ara hedefler belirleyerek, şeffaflık ve hesap verebilirlik esaslarına dayanarak ilerleme taahhüt ediyor. Türkiye’den Garanti BBVA, İş Bankası, TSKB, Akbank, Halk Bankası ve Yapı Kredi, NZBA'nın imzacısı bankaları arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz ay NZBA, 2024 yılı itibarıyla üyeleri arasında kaydedilen önemli gelişmeleri ve hedeflere ulaşma yolundaki zorlukları detaylandıran bir ilerleme raporu yayımladı. Raporda, üye bankaların hedef belirleme ve geçiş planları oluşturma konusundaki performansları değerlendirildi.

Öne çıkan başlıklar arasında, NZBA üye banka sayısının Nisan 2021’de 43 iken bugün 144’e ulaşması, yüksek karbon yoğunluğuna sahip sektörlerde belirlenen ara hedefler ve bankaların yaklaşık üçte ikisinin, emisyon azaltım hedeflerini desteklemek için müşterileriyle iş birliği yaparak geçiş planlarını yayımlamış olması yer alıyor.

Ancak, özellikle gelişmekte olan piyasalarda veri kalitesinin yetersizliği ve politika eksiklikleri nedeniyle hedef belirlemede zorluklar yaşandığına dikkat çekiliyor. NZBA üyeleri, bu sorunları aşmak için çeşitli adımlar atmaya devam ediyor. Sürdürülebilir finansın net sıfır hedeflerine ulaşma konusundaki önemi vurgulanırken, finans kuruluşlarının gönüllü inisiyatiflere katılarak hedef belirlemesinin sektörde dönüştürücü bir etki yaratacağı belirtiliyor.

Detaylar: https://www.unepfi.org/industries/banking/net-zero-banking-alliance-2024-progress-update/

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasının temel unsurlarından olan girişimcilik ekosistemini tüm yönleriyle analiz ettiği bir çalışma raporu hazırladı.

Raporda; 153 Ar-Ge merkezi, 37 Tasarım Merkezi ve 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Ankara’nın girişimcilik ekosistemindeki stratejik rolüne de dikkat çekildi. Yüksek teknoloji İhracatıyla da diğer şehirlerden ayrışan Ankara yüksek katma değerli üretim ve girişimi destekler bir ekosisteme ve görece rekabetçi üstünlüğe sahip olduğu vurgulandı. ASO’nun “Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut (2018-2023) Raporu da Ankara’nın bu üstünlüğünü kanıtladığı ifade edildi. İhracat içinde yüksek teknoloji ihracatı payının Ankara’da yüzde 13  iken bu oranın Türkiye ortalaması için  yüzde 3,8 ve İstanbul için ise yüzde 5 olduğu belirtildi.

ASO’nun raporuna göre,

  • Ankara’da 3 yıllık süreçte 10 faal teknoparkta toplam 1391 firma kuruldu.
  • Başkent’teki start-up sayısı ise son 10 yıllık dönemde yıllık yüzde 8 büyüyerek 1663’e ulaştı.
  • Türkiye’deki start-up’ların yüzde 17’si, bu alanda her geçen gün hızla gelişmeye devam eden Ankara’da bulunuyor.
  • 2040’a kadar Ankara’da 4 bin yeni start-up kurulması ve 1,3 milyar Dolara varan yatırım alması bekleniyor.

Ankara Sanayi Odası, işletmekte olduğu ASO Teknopark, Model Fabrika, Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi başta olmak üzere farklı iştirakleriyle girişim ve firmaların rekabet gücünün artışına ve yüksek katma değer üretmesine önemli katkılar sağlıyor. ASO’nun ortakları arasında olduğu girişimcilik ve start-upların gelişmesi ve ekonomiye katkısının artmasına yönelik önemli projelerinden biri de GarajX Teknoloji Geliştirme Merkezi. Hazırlıkları tamamlanan ve yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanan GarajX sayesinde, yeni girişimciler ve öğrenciler fikirlerinin ticarileşmesi için gerekli çalışmaları yapabilecekleri ortamda faaliyetlerini yürütebilecek.

Kaynak: https://www.aso.org.tr/post/aso-dan-turkiye-nin-girisimcilik-potansiyeli-raporu-6015

Ekonomist Dergisi’nin marka çalışmalarından biri olan ‘En Zengin 100 Araştırması’nı bu yıl 21’inci kez gerçekleştirildi.

Listenin ilk sıralarında Koç Ailesi, Ali Sabancı ve kardeşlerinin oluşturduğu Şevket Sabancı’nın ailesi ile Erol Sabancı ve ailesi ilk sıralardaki yerlerini korudular.

Bu yıl listeye iki yeni isim dahil oldu. Savunma sanayiinde sadece Türkiye’de değil, dünyada önemli işlere imza atan Baykar’ın sahipleri Haluk ve Selçuk Bayraktar kardeşler listemize girdi. Bayraktar kardeşler, Türkiye’nin vergi rekortmenleri listesinde de bu yıl zirvede yer aldı. Listeye ilk kez giren bir başka isim ise Tiryaki Agro’nun sahibi Tiryakioğlu ailesi oldu.

Kaynak: https://www.ekonomist.com.tr/haberler/en-zengin-100-turkiye-nin-en-zengin-100-kisisi-ve-ailesi-2024-53586

Türkiye’nin küresel nüfusun yüzde 40’ını kapsayan BRICS’e üyeliği gündemde. Resmi olarak üyelik konusunda bir açıklama henüz gelmezken, gözler ekim ayında Kazan’da yapılacak toplantıda.

Küresel anlamda yaşanan savaşlar ve ekonomik dertlerle yeni bir düzen arayışı sürerken Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri genişleyerek dünya sahnesinde giderek güçleniyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da Rusya tarafı Türkiye’nin de ekonomik ve siyasi olarak güçlenen BRICS’e tam üyelik için başvuru yaptığını açıkladı.

Kaynak: https://www.ekonomist.com.tr/makale/ihracatcilar-brics-ile-alternatif-pazar-arayisinda-53215

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) internet sitesinde Başdanışman Halil İbrahim Aydın, Uzman Yardımcısı Kadir Gürci ve Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Ünal Seven tarafından hazırlanan "Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" başlıklı bir analiz yayımlandı. Analizde, firmaların borçluluğu, borç ödeme kapasiteleri ve likidite durumlarının konkordato süreçlerinde belirleyici olduğu aktarıldı.

Konkordato firmalarının genel borçluluk seviyesinin diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük olduğunun görüldüğü aktarılan analizde,

"Bu firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, bu oranın diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde olduğu görülüyor. Benzer şekilde konkordato firmalarının hazır değer olarak adlandırılan kasa ve banka hesaplarının kısa vadeli yükümlülüklerine oranının medyanı yaklaşık yüzde 2 iken bu oran diğer firmalar için yüzde 8 civarında." ifadelerine yer verildi.

Analizde, şu değerlendirmelere yer verildi: "Konkordato talebinde bulunan firmaların konkordato talebinde bulunmadan önceki dönemde yüksek borçluluğa ve düşük likiditeye sahip olması finansal koşulların sıkılaştığı dönemlerde dikkatleri bu firmalara çekiyor. Likidite şoklarıyla karşılaşan firmaların, özellikle beklenmedik şoklarla karşılaştığında ve borçlanma kapasitelerine yakın olduklarında, ticari kredilerde temerrüde düşme olasılıklarının daha yüksek olduğu biliniyor. Firmaların konkordato sürecine girmeden önce temerrüde yakınlığını anlamak amacıyla 2024 yılında konkordato talebinde bulunan firmaların 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin çeşitli risk göstergeleri inceleniyor. Bulgular, son dönemde konkordato talebinde bulunan firmaların parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunlarının olduğuna işaret ediyor. 2024 yılında konkordato ilan eden firmaların parasal sıkılaştırmanın başladığı 2023 yılı haziran ayı itibarıyla yüzde 41’inin temerrüt halinde, yüzde 61’inin yüksek borçlu, yüzde 26’sının da düşük likiditeye sahip olduğu görülüyor."

Kaynak: https://istanbulticaretgazetesi.com/tr/merkez-bankasi-konkordato-taleplerinin-rontgenini-cekti

Ticaret Bakanı Bolat, rekabeti sınırlayıcı ve piyasa yapısını bozucu faaliyetleri engellemek için çok önemli mevzuat değişiklikleri gerçekleştirdiklerini belirterek, bu çerçevede motorlu kara taşıtları ve meyve-sebze ticareti ile lisanslı depoculuk ve emlak ilan sektörüne yönelik hayata geçirilen düzenlemelere değindi.

Bu alanda yaptıkları diğer yeniliklere ilişkin bilgiler veren Bolat, fahiş fiyat ve stokçuluğun cezasının artırıldığını bildirdi. Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu: "Regülasyon düzenleme görevimiz kapsamında yaptığımız mevzuat değişikliklerinin yanında denetim görevimizi de ihmal etmeden yapıyoruz. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığımız iç ticaret birimlerince 2023 yılında 55 bin 772 gerçek ve tüzel kişiye 1,5 milyar lira idari para cezası kesilmiştir. Bu yılın ilk 8 ayında ise 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon lira idari para ceza kesilmiştir. Rekabet Kurumumuz da rekabeti sınırlayıcı ve piyasa yapısını bozucu faaliyetlere karşı yoğun denetimlerde bulunmaktadır. Rekabet Kurumunun gerek kartel oluşumu gerekse rekabet bozucu eylemlere ve hakim durumu kötüye kullanma çabalarına karşı önleyici yetkileri vardır. Kurumun sektörlere yönelik denetimleri sonucunda 2023'te 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira, bu yılın ilk 8 ayında ise 142 firmaya 4 milyar 840 milyon lira idari para cezası kesmiş bulunmaktadır."

Kaynak: https://istanbulticaretgazetesi.com/8-ayda-127-bin-kisiye-1-milyar-218-milyon-tl-para-ceza-kesildi

Benzer Blog Yazıları