Biraz Daha ‘Açık’ Konuşalım:  #GameStop ve Dijital Dünyanın Gövde Gösterisi!

Biraz Daha ‘Açık’ Konuşalım: #GameStop ve Dijital Dünyanın Gövde Gösterisi!

29-01-2021
263

Dünyanın ve küresel piyasaların gündeminde dijitalleşmenin, sosyal medyanın ve internetin gücünü bir kez daha gözler önüne seren GameStop olayı yaşanıyor. ABD'de mali sorunlarla mücadele eden son yıllarda 800'e yakın mağazasını kapatmış olan kendi halinde bir teknoloji perakendecisinin, hisse senedi piyasalarında sosyal medya destekli şahlanışına şahit oluyoruz. Öyle bir şahlanış ki bu; hisse değerinde yüzde 2.000'i bulan artışlar yaşanıyor.

Finansal piyasaların olağanca hızıyla dijitalleştiği günümüzde, sosyal medya ve internetin gücüyle organize olan küçük yatırımcıların büyük yatırımcıları göreceli de olsa dize getirdiği günlerden geçiyoruz. Elbette ki yaşananlarda Elon Musk etkisini de yadırgayamayız. GameStop olayı, teknolojinin, sosyal medyanın ne kadar etkili olduğunu ve gelecekte bu etkinin artarak devam edeceği gerçeğini tüm paydaşlara bir kez daha hatırlatıyor. GameStop hareketliliği daha ne kadar devam eder; küçük balık büyük balığı yutar mı bilinmez ancak değişimin şart olduğu ve dijitalleşmenin gücü artık göz ardı edilemeyecek bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

İlginizi çekebilir: Biraz Daha Açık Konuşalım: WhatsApp Bahane Endişelerimiz Şahane

GameStop olayı nedir?

ABD'de video oyunları ve oyun ürünleri alanında uzmanlaşmış olan teknoloji perakendecisi olan GameStop, 2012 yılıyla birlikte yaşanan spekülasyonlarla gündeme geliyor. 2021 yılıyla birlikte hareketlenen GameStop hisse fiyatları, 400 dolara kadar tırmandı. Yaşanan olağandışı fiyat hareketlerini hızlandıran ve dünya gündemine taşıyan gelişmeler ise sosyal medya ve blog sitesi Reddit'te yapılan paylaşımlar oldu. İnternet üzerinde organize olan küçük yatırımcıların ilgisine dünyanın en zengini unvanını taşıyan iş insanı Elon Musk da destek verince kartopu etkisiyle fiyatlar zirve yaptı. Halka açıldığı tarihten itibaren sadece 2013 yılında 50 doların üzerini göre GameStop hisseleri, son 2 yıl içerisinde yaşadığı mali zorluklar ve e-ticaret kanallarındaki zayıflık nedeniyle 2,5 dolara kadar gerilemişti.

Küçük balık büyük balığı yutuyor mu?

İnternette küçük yatırımcıların başlattığı spekülasyonlarla yükselen fiyatlar, kurumsal yatırımcıların pozisyonlarının bir anda terse düşmesine neden oldu. Yaşadığı mali sıkıntılardan ötürü milyar dolarlık fonların; hisse fiyatlarının daha da düşeceğini fiyatladığı, açığa satışların söz konusu olduğu GameStop'ta, yüzde 2.000'leri bulan yükselişler bu kurumların büyük zararlar yazmasına yol açtı. Oluşan bu tablodan ötürü GameStop hissesindeki hareketler için küçük yatırımcıların zaferi, büyük isyan, kapitalizmin zorlu sınavı gibi benzetmeler yapılıyor. Bunlar içerisinde en popüler olanı ise 'küçük balık büyük balığı yuttu' şeklinde gelişti.

Dijitalleşmenin ve sosyal medyanın gövde gösterisi

Spekülasyona her zaman açık olan ve tarih boyunca anlık değişimlerin yaşandığı hisse senedi piyasalarında küçük balık büyük balığı yutabilir mi konusu uzun süreler tartışılacaktır. Küçük balık büyük balığı yutabilir mi, yutsa da hazmedebilir mi bunu zaman gösterecek. Fakat küçük balık, büyük balığı hazmedemese bile bu girişim, uzun yıllar teknolojinin, sosyal medyanın ve internetin ayaklanması olarak hafızalara kazınacaktır.

Açık Bankacılık ve finans dünyasıyla alakalı güncel bilgilerden haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Benzer Blog Yazıları