Açık Bankacılık terimi artık sadece bir ilişkiyi değil, yeniden şekillenen bir ekosistemi ifade ediyor. Geçmişte, bankalar ve müşterileri arasındaki statik olan ilişkiler dinamik hale dönüşüyor ve bu dönüşüm sadece iki taraf ve bir üçüncü oyuncunun sahneye dahil olmasını değil, tüm oyuncuların kendi aralarında çoklu ilişkiler kurduğu yeni bir dönemi de ifade ediyor.
Veriler, Açık Bankacılığın tüm taraflar için ortak fayda yaratması ve kullanım kolaylığı sağlaması, çeşitli sebepler nedeniyle bankacılık sisteminin ulaşamadığı, bu sisteme hiç dahil olmamış nüfusa (dünya üzerinde 2 milyar insan) ulaşmanın etkili bir yolu olduğunu gösterdi. Daha uzun dönemde ise, Açık Bankacılık ile hayatımıza girebilecek farklı çözümler şimdiden kendini göstermeye başladı.
İlginizi Çekebilir: Banka Hesaplarının ERP Entegrasyonu
Hollanda merkezli bağımsız bir haber kaynağı olan Paypers’ın, Açık Bankacılığın geleceği ve iş modellerini nasıl yeniden şekillendirdiği hakkında önemli bilgiler sağlayan raporunda yer alan önemli dipnotlar ise şu şekilde ;
– Dünya üzerindeki Açık Bankacılık kullanıcılarının sayısının 2021 ile 2024 arasında yıllık ortalama % 50 oranında artması bekleniyor. 2020 yılı itibarıyla dünya genelinde 24,7 milyon kişi Açık Bankacılık hizmetlerini kullanıyordu. Bu sayının 2024 yılına kadar 132,2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
– Açık Bankacılık ekosisteminin Latin Amerika’da 400 bin yeni kullanıcı, Kuzey Amerika’da 600 bin yeni kullanıcı ve Uzak Doğu’da 2,6 milyon yeni kullanıcı kazanması, sektörün sadece Avrupa’da değil, her kıtada büyüdüğünü gösteriyor. Yine de AB ülkelerinin öngörülebilir gelecekte liderliğini koruması bekleniyor.
– Açık Bankacılığı benimseme istatistikleri, bu hizmetin istikrarlı bir şekilde tüm finans sektörünün evriminde bir katalizör haline geldiğini gösterdiğini söylüyor. Yeni düzenlemelerin gelmesiyle birlikte, en fazla faydayı elde edecek olanların ise bankalar olduğu görülüyor. Devasa kullanıcı tabanları ve finansal hizmet sunumu için halihazırda mevcut olan temel sayesinde, geleneksel modelden Açık Bankacılık modeline geçiş çok daha az bir efor gerektirecektir.
İlginizi Çekebilir: Tüm Bankalar Tek Ekranda
Benzer içerikler için sitemizi ve Medium sayfamızı takip etmeyi unutmayın!