Finteo MAG Şubat 2024 - Çin Ekonomisi 2023'de yüzde 5.2 Büyürken, Nüfusu 2 Milyon Azaldı

Finteo MAG Şubat 2024 - Çin Ekonomisi 2023'de yüzde 5.2 Büyürken, Nüfusu 2 Milyon Azaldı

08-02-2024
309

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de 2022’de 9.56 milyon olan yeni doğan sayısı, 2023’te 9.02 milyona düştü. Bu yıl, yeni doğan bebek sayısının üst üste düştüğü 7’nci yıl… 2023’te ölenlerin sayısı 11.1 milyon… Bu da, ölenlerin doğanları geçtiği üst üste ikinci yıl… Nüfusun 2 milyon azaldığı ülkede yönetim kadınlara çağrılarını yineledi: “Çocuk yapın.”

İngiliz Financial Times gazetesinin “Zor bir yıl onları bekliyor” dediği dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, dün 2023 yılı doğum-ölüm istatistiklerini açıkladı.

 

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin 55 milyon dolar ödeyerek uzaya astronot gönderme macerasını, "Yapımında hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak olan bir uzay gemisiyle bir Türk astronotu, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek uzaya göndermekle neleri yapmaktan vaz geçtik sorusu alternatif maliyet kavramının iyi bir örneğidir" diyerek eleştirdi. Mahfi Eğilmez, kendine ait bloğunda, Türkiye'nin uzay macerasını örnek gösterdiği, 'Fayda maliyet analizi' başlıklı yazı kaleme aldı.

Mahfi Hoca yazısında, seçim yatırımlarından çeşitli örnekler vererek, ülkeye hiçbir getirisi olmayan yatırımların sadece oy kazanmak için yapıldığını aktardı.

Eğilmez yazısında şunları söyledi:

Ekonominin (ve finansın) temel konularından birisi de fayda – maliyet analizidir. Genellikle bir yatırım yapılması söz konusu olduğunda bu analize başvurulur. En basit tanımıyla yapılması düşünülen bir yatırımın maliyetiyle o yatırımdan elde edilecek faydanın ölçülmesi ve birbiriyle karşılaştırılması esasına dayanır.

Yurt dışı inşaat firmalarının acentaları, ülkemizde gayrimenkul piyasasında yaşanan fiyat yükselişi ve durgunluğu fırsat bilerek parası olan yatırımcıları yurtdışına çekmeye çalışıyor...

Yurt dışı inşaat firmalarının acentaları, ülkemizde gayrimenkul piyasasında yaşanan fiyat yükselişi ve durgunluğu fırsat bilerek parası olan yatırımcıları yurt dışına çekmeye çalışıyor. Son dönemde birçok firma tanıtım toplantıları düzenleyerek Türkiye’deki yatırımcılara ulaşıyor. İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, Karadağ, Dubai, Yunanistan ve İngiltere’ye yönelik tanıtımlara dikkat çekerek “Yatırımcılar fırsatların büyüsüne kapılmasın, mutlaka alt detaylara baksın” uyarısında bulundu.

Türkiye’de emlak piyasalarında yaşanan fiyat artışları ve durgunluğu fırsat bilen yurt dışı merkezli gayrimenkul ve inşaat firmalarının acentaları, yatırımcıları kendi pazarlarına çekmek için tanıtım toplantılarını yoğunlaştırdı. Tanıtım toplantılarında oturum hakkı, vatandaşlık imkanı, vize kolaylığı gibi fırsatlarla yatırımcının dikkati çekilmeye çalışılıyor. Konuya ilişkin uyarıda bulunan İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve gayrimenkul danışmanı Şenay Araç, yatırımcıların kendilerine sunulan fırsatlardaki alt detaylara dikkat etmesini, aksi takdirde yanıltılmış olacağını söyledi.

Sabancı Vakfı, sivil toplumun güçlenmesine ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamayı amaçlayan Hibe Programı için yeni dönem başvurularını açtı. Eğitim temalı projelere odaklanan program, nitelikli eğitime erişim, kız çocuklarının eğitime devamı, erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele, haklara dair farkındalık ve güçlenme, bağımsız yaşam ve erişilebilirlik, iklim değişikliği ile mücadele gibi alt temalarda projeleri destekleyecek.

Başvurular 3 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında online olarak alınacak. Hibe Programı kapsamında seçilen projelere 600 bin TL ile 1 milyon TL arasında destek sağlanacak, toplamda 8 milyon TL ayrılacak. Projelerin en erken 17 Temmuz 2024’te başlaması ve en geç 16 Temmuz 2025’te sona ermesi gerekiyor. Sabancı Vakfı, 17 yıldır sivil toplumun güçlenmesi için kesintisiz olarak Hibe Programı'nı sürdürüyor ve bugüne kadar 238 projeye 80 milyon TL'den fazla destek vermiş durumda.

OpenAI CEO Sam Altman, Davos'taki 'Teknoloji Çalkantılı Bir Dünyada' oturumunda yapay zekâ (YZ) hakkında konuştu. Dünya Ekonomik Forumu'nun Yıllık Toplantısı'nda 'Ekonomi ve Toplum İçin Yapay Zeka' önemli bir tema. Altman, başlığı "Bir Ekonomi ve Toplum İnşa Eden Yapay Zeka" olan bu oturumda generatif YZ'nin başlıca gelişmelerini değerlendirdi. Altman, 2022'nin başındaki bu oturumda YZ'nin geleceğine dair görüşlerini paylaşarak yapay zekânın neler yapabileceği ve yapamayacağı konusunda öngörüde bulundu.

Yapay Zeka'nın iş ve rolleri etkilemesi beklenirken, Altman, insanların YZ'nin sunduğu yeteneklerle fikirler üretmeleri ve kararlar alabilmeleri için daha fazla alan bulacaklarına inanıyor. Altman, herkesin işinin biraz daha soyut bir seviyede çalışacağını, herkesin daha fazla yeteneğe erişimi olacağını, kararlar alacaklarını, zaman içinde daha çok kürlenmiş kararlar alacaklarını ve dünyada neler olması gerektiğini düşüneceklerini ifade etti.

Benzer Blog Yazıları