API’nin açılımı Aplication Programming Interface’dir. Türkçe ifade etmek gerekirse “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak bilinir. Birbirinden bağımsız platformların birbirleriyle temasa geçmesini ve iletişim kurmasını sağlar. API Bankacılığı, üçüncü tarafların bankaların sunduğu hizmetlere ve araçlara API’ler aracılığıyla erişilebilmesidir. API, üçüncü parti bir uygulama ile banka arasındaki bağlantıdır. API bankacılığında, bankanın araçları ve hizmetleri API’ler aracılığıyla üçüncü tarafların kullanımına sunulur. API bankacılığı sayesinde bankalar, müşterilerine verileri üzerinde daha fazla kontrol imkanı sağlarken, üçüncü parti uygulamalar katma değerli hizmetlerini müşterilere sunma fırsatı elde eder. Her iki kuruluş da müşterilerine tek başına sağlayabileceklerinden daha fazla hizmet ve daha iyi teklifler sağlar.
API bankacılığına örnek olarak Paypal ve Siri entegrasyonunu gösterebiliriz. Paypal/Siri Entegrasyonu, API bankacılığının en basit örneklerinden biridir. PayPal’daki hizmetleri kullanmak için Siri’ye sesli komut vermeniz yeterlidir. Siri, Paypal’ın API’sini kullanarak ilgili işlemleri gerçekleştirir. Banka API entegrasyonu sayesinde Siri, bankacılık hizmetlerini kullanıcılarına sunabilmektir.
API Bankacılığının Faydaları
• Birden fazla uygulamaya erişimi kolaylaştırır ve yeni hizmetlerin geliştirilmesine olanak sağlar.
• Finansal hesaplar ve hizmetler arasında bağlantı kurulmasını sağlar.
• Markaya daha fazla trafik ve müşteri verilerine daha fazla erişim sağlar.
• Kredi notunu kontrol etme ve kredi başvurusu gibi uzun zaman alan birçok işlemi kolaylaştırır.
API Bankacılığı vs Açık Bankacılık vs BaaS
API bankacılığı ve açık bankacılık genellikle aynı olarak düşünülür fakat API bankacılığı, bankaların API’lerini üçüncü parti uygulamalara açarak müşteriler için yeni ürün ve çözümler geliştirmesine izin verirken, açık bankacılık üçüncü parti uygulamaların müşterilerinin verilerine (hesap bilgileri, hesap bakiyeleri, hesap hareketleri) erişmesine ve ödeme tetiklemesine izin verir.
Banking as a Service (BaaS) yani Servis Modeli Bankacılığı ise, müşterilere finansal hizmetler sunmak için banka dışı firmaların banka API entegrasyonunu sağlar. BaaS, üçüncü partilerin bankanın işlevlerine/hizmetlerine erişmesine izin verir. Yani BaaS, hem açık bankacılık hem de API bankacılığını içerir.
Baas örnek; Mercedes olduğunuzu varsayın. Müşterilerinizin araçlarınızı satın almasını sağlamak için kendi kredi ve geri ödeme hizmetinizi sunuyorsunuz.
Özet olarak; API bankacılığında banka alıcı, açık bankacılık ve servis modeli bankacılıkta banka satıcı rolündedir.